Irvin Yalom: “Creativiteit geeft het leven betekenis”

We worden allemaal geconfronteerd met diep existentieel verlangen, angst en angst. We hebben echter geld die ermee omgaan, herinnert de Amerikaanse psychotherapeut en schrijver aan wie ze deel uitmaken van het dagelijkse werk.

Psychologieën: Je bent een voorstander van existentiële psychotherapie. Waarom?

Irwin Yalom: Voor mij is existentialisme niet een afzonderlijke vorm van psychotherapie. Elke psychotherapeut moet acuut de existentiële problemen waarmee elke persoon wordt geconfronteerd. In de Verenigde Staten worden om financiële redenen veel psychotherapeuten gedwongen zichzelf te beperken tot korte -termijntherapie: verzekeringsmaatschappijen betalen alleen korte behandelingscursussen. Dergelijke psychotherapie werkt met bepaalde symptomen, bijvoorbeeld met onjuiste voedselgewoonten, en is gericht op het elimineren van ze. Maar velen komen naar receptie met diepe existentiële problemen: dit zijn ouderen die worden geconfronteerd met een ernstige ziekte of angst voor de dood, of degenen die met pensioen gaan en niet weten hoe ze de leegte moeten vullen die wachten. Deze zijn natuurlijk filosofische problemen, maar ze betreffen het leven van ons allemaal. Existentiële psychotherapie is aan deze mensen gericht.

Staat psychotherapie in staat om het lijden van een persoon te verlichten?

En. l.: Natuurlijk. We ervaren allemaal tot op zekere hoogte angst, we worden allemaal gekweld door eeuwige vragen. Dit lijden is ons allemaal bekend, maar sommige mensen zijn meer aan hem onderworpen dan anderen, omdat ze hem te vroeg zijn tegengekomen of omdat ze geen ouders hadden die hen zouden helpen een gevoel van emotionele veiligheid te vinden die nodig is in levensonderzoek … . Lijden bedekt zulke mensen met het hoofd. Patiënten komen naar me toe in deze staat, en ik denk dat ik ze kan helpen.

Zijn er een middel om het gevoel van betekenisloosheid van ons bestaan ​​te overwinnen?

En. l.: Een van de uitstekende manieren om de betekenis van ons leven te geven, is ongetwijfeld creativiteit. Maar er zijn bijvoorbeeld andere manieren: zorg voor anderen; Wijd jezelf aan de strijd voor iets belangrijks; liefhebben en bemind worden. Voor sommigen kan de bron van betekenis het bestaan ​​zijn van een goddelijk begin. Over het algemeen, alles wat buiten ons ligt en dat ons in staat stelt om verder te gaan dan onze eigen frames in onze menselijke natuur.

Is het genoeg om hiervoor de filosofie te bestuderen?

En. l.: Epicurus beschouwde de belangrijkste oorzaak van menselijke ongeluk de angst voor de dood, en het grootste deel van zijn werk is toegewijd aan hoe de ervaring van deze angst kan worden vergemakkelijkt. Maar in psychotherapie kan men niet tevreden zijn met de presentatie van grote principes en ideeën. Je moet ook (soms weer) leren om te communiceren, relaties op te bouwen met anderen. Mijn roman “Schopenhauer As A Medicine” gaat hierover: Philip, een voormalige patiënt die zich voorbereidt op een psychotherapeut, gelooft dat hij anderen kan behandelen met de hulp van de filosofie van Schopenhauer. Tot de dag waarop hij begrijpt dat hij eerst zelf moet herstellen van Schopenhauer. Eenvoudige overdracht van kennis is niet voldoende voor effectieve therapie, het moet gepaard gaan met een diepe verbinding tussen de therapeut en de patiënt.

Dit is wat je anders bent dan psychoanalytici?

En. l.: Ik heb psychoanalyse nooit als een effectieve behandelingsmethode beschouwd. Eerlijk gezegd, jarenlang op de bank van een psychoanalyticus gaan liggen – dit is niet te productief, je denkt niet? Naar mijn mening is de effectiviteit van de behandeling direct gerelateerd aan de mate van persoonlijke betrokkenheid van de psychotherapeut. Ik ben nooit blij geweest met de kenmerken van de psychoanalyse als onthechting, naleving van afstand, stilte, gebrek aan visueel contact. Maar ik raad psychoanalyse aan als een prachtige manier van zelfkennis, vooral voor degenen die het beroep van een psychotherapeut beheersen. Elke vorm van psychotherapie is tenslotte op de een of andere manier Freudiaans. Freud vond niet alleen psychoanalyse uit, maar ook psychotherapie. Het laatste hoofdstuk van de “Studies of Hysteria”, het allereerste werk dat hij in 1895 heeft geschreven, samen met Joseph Breer, is gewijd aan psychotherapie. Dit is echt een geweldig hoofdstuk. Er zijn al alle belangrijke kwesties die de komende honderd jaar te maken hebben gehad met psychotherapie. Als we geïnteresseerd zijn in de onbewuste motivaties van de patiënt, zijn dromen, hoe de overdracht zijn relatie beïnvloedt, dan zijn we Freudianen. Zodra het woord deel wordt van de therapie, zijn we al Freudians. Natuurlijk niet de orthodoxe volgers van Freud, maar in geest.

In uw roman ‘Behandeling van liefde’ schreef u: ‘Een goede therapeut is niet degene die het weet, maar degene die op zoek is’. Het klinkt provocerend, tenzij het niet?

En. l.: Als ik met de patiënt werk, heb ik geen vooraf ingewikkeld plan, ik weet niet waar we met hem naartoe gaan: dit is een soort reis door een onbekend gebied. Elke persoon is uniek en in zekere zin moet u een nieuwe therapie maken. Maar ik wil verrast zijn, ik vind het leuk! Ik kijk uit naar elke volgende sessie, een andere ontmoeting met de patiënt, om te zien hoe hij is veranderd, om erachter te komen wat er in zijn leven is gebeurd

sinds onze vorige communicatie. Dogmatisme in psychotherapie is een vergissing hoe een fout is om te denken dat we alles weten over de menselijke natuur.

Als elke psychotherapie uniek is, wat maakt uw praktijk dan de basis?

En. l.: In de jaren 1950 kwam Karl Rogers tot de conclusie dat de therapeut van de patiënt cruciaal is; Het hangt van hem af of de therapeut de patiënt kan helpen veranderen. Rogers identificeerde de drie belangrijkste kwaliteiten van een goede psychotherapeut en ze blijven van kracht. Ten eerste staat de therapeut zeker aan de kant van de patiënt, hij steunt hem. Ten tweede, hij neemt zijn toevlucht tot empathie, dat wil zeggen dat hij kan voelen wat zijn patiënt ervaart. Ten derde moet de relatie tussen de therapeut met zijn patiënt echt zijn, hij moet er volledig aan deelnemen en niet de rol spelen, omdat dit psychotherapeutische werk gebaseerd is op hoe de patiënt communiceert met zijn therapeut. Het gebeurt bijvoorbeeld dat de patiënt voortdurend ruzie maakt met alles wat ik zeg. Dan stel ik hem de vraag: of hij zichzelf hierin een rapport geeft, is hij het bewust met mij oneens? Als dit onbewust gebeurt, zijn we op zoek naar redenen die dergelijk gedrag kunnen verklaren. Alles wat er tijdens de sessie gebeurt, geeft materiaal voor dergelijk onderzoekswerk.

En in groepspsychotherapie?

En. l.: De groepspsychotherapeut moet twee belangrijke taken uitvoeren: hij moet een persoonlijke verbinding tot stand brengen met elk lid van de groep, iedereen iets speciaals geven en, nog belangrijker, hij moet de groep toestaan ​​de hoofdpersoon te worden van de wijzigingen die plaatsvinden met zijn leden. De groep is erg moeilijk. Er zijn patiënten die moeilijk te vertrouwen zijn met een psychotherapeut één op één. Dergelijke patiënten worden vooral klassen in de groep getoond. Het doel van de groep is om elke deelnemer in staat te stellen aan zijn relaties met anderen te werken, zodat de patiënt deze ervaring vervolgens kan uitbreiden naar zijn omgeving en zijn dagelijkse leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *